Home » Wijnmijmeringen » Montefalco Rosso of Rosso di Montefalco

Montefalco Rosso of Rosso di Montefalco

De Montefalco Rosso, dikwijls het kleine broertje van de Sagrantino genoemd, is een DOC wijn uit Umbrië. Het is een blend met overwegend Sangiovese maar er zit altijd ook een klein deel Sagrantino in. Meestal zijn dit mooie volle wijnen, heel toegankelijk, zowel wat het drinken als wat de prijs betreft.

Een persoonlijke kijk...

Montefalco Rosso of Rosso di Montefalco.
 
Deze wijn wordt ook wel eens het kleine broertje van de Sagrantino genoemd. De Sagrantino is al een heel verhaal op zichzelf, maar dat is voor een andere keer. Waar de Sagrantino wijnen  monocépages van de gelijknamige druif zijn, is de Rosso een blend. Deze blend bevat inderdaad ook Sagrantino, maar slechts voor een relatief klein deel: gewoonlijk 15%. Het overgrote deel van de blend is Sangiovese, een druif die ook in Umbrië heel aanwezig is en zelfs nog aan belang wint. Het aandeel van de Sangiovese is gewoonlijk zo’n 60 tot 70%. De rest wordt aangevuld met andere, niet zelden internationale variëteiten, zoals bv Merlot.

 

De Rosso is een DOC wijn waarvan de voornaamste reden van bestaan zeer waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat de wijnboeren een wijn wilden maken die eerder en gemakkelijker toegankelijk is dan de Sagrantino. Sagrantino is de wijn met de meeste tannines in Italië, waardoor hij extreem lang kan bewaard worden, maar waardoor de wijnen ook hard kunnen zijn en de typische “droge mond” kunnen veroorzaken. Toch zijn de tannines ook gepolijst en in de handen van een goede wijnboer kunnen er pareltjes geproduceerd worden.

 

In de Rosso kunnen we, ondanks het relatief kleine aandeel van Sagrantino, toch sterk de aanwezigheid van deze druif herkennen. De tannines zijn ook hier merkbaar maar ook de geur en smaak van rode en zwarte bessen zijn aanwezig. Deze wijn wordt minstens 1 jaar  in hout gerijpt, en in totaal zo’n 30 maanden (de rest meestal in roestvrij staal).

 

Toen ik de eerste inkoop aan het plannen was voor De Fijne Wijnshop stonden er al meteen een aantal producenten uit Umbrië bovenaan mijn lijstje. Over de jaren had ik al heel wat wijnboeren bezocht en natuurlijk hun producten geproefd. Van één van die producenten had ik al jaren de wijnen in mijn kelder, voor deze ene keer niet omdat ik ze in Italië ontdekt had maar wel als gewone klant op proeverijen bij de Wijnmakelaarsunie. Toen om één of andere reden die samenwerking stopgezet werd bleef ik gewoon rechtstreeks in Italië aankopen. Deze producent is Scacciadiavoli, net buiten het charmante dorpje Montefalco gevestigd.

 

Maar zij waren niet de enige, en de keuze voor leveranciers in Umbrië was moeilijk. Niet zozeer wie er aan de top van mijn lijstje stond, maar vooral wie ik moest laten vallen want er zijn vele die uitstekende producten op de markt zetten, grote en kleine. Uiteindelijk werden er 2 producenten weerhouden: Scacciadiavoli, niet alleen omdat ik de producten al zo lang kende, maar ook omdat er bij de Pambuffetti nog ruimte voor experimenteren is in de wijnmakerij, wat onder andere tot een prachtige Bianco en 2 mooie "metodo classico" geleid heeft. De tweede producent was Adanti, waarvan ik pas later realiseerde hoe zij mee aan de kar geduwd hebben om de Sagrantino als stille wijn op de kaart te krijgen. Zij zijn een bastion van consequente kwaliteit, jaar na jaar, en dit sinds een modeontwerper(!), Alvaro Palini, het roer in handen nam in de wijnmakerij. Op dit moment is zijn zoon de nieuwe generatie die de traditie voortzet. Wat de vraag “en, kan jij het soms beter?” al niet kan teweeg brengen.

 

Waarom komt dit allemaal naar boven in het verhaal over de Rosso di Montefalco? Hoewel de Sagrantino natuurlijk overal het vlaggenschip is, is dit toch ook wel een wijn die een beetje duur (maar ook té speciaal) is voor dagdagelijks gebruik. De Rosso’s daarentegen bieden bij de meeste wijnbouwers een schitterend alternatief wat verhouding prijs/kwaliteit betreft. De kwaliteit is uitstekend, en dat voor een prijs waar voor veel gelijkwaardige wijnen meer centjes voor moeten op tafel gelegd worden.  Bovendien zijn deze wijnen een goed en meer toegankelijk instappunt om toch ook mettertijd de Sagrantino te gaan proberen.

 

In ons gamma heeft de Rosso van Scacciadiavoli een aandeel van 60% Sangiovese, 15% Sagrantino; de overige 25% zijn Merlot. De wijn heeft een intens robijnrode kleur. In de neus heeft de wijn een elegant maar zeer uitgebreid boeket en hints van rood fruit.  De smaak is vol en genereus.

 

De Rosso van Adanti is gemaakt van 70% Sangiovese, 15% Sagrantino, en verder 5% Cabernet, 5% Merlot en 5% Barbera. Ook deze wijn is intens robijnrood. In de neus hebben we aroma’s die zo typisch zijn voor het Montefalco terroir: een fusie van Balsamico  met fruitige tonen  die gaan van kersen over zwarte bessen tot pruimen. In de mond heeft de wijn zijn frisheid bewaard, met goed geïntegreerde tannines en een rijke smaak die de fruitige en Balsamico tonen verlevendigt. Het is een wijn die een breed publiek kan plezieren: krachtig, maar niet té; mooie volle smaak, en passend bij een groot aantal gerechten maar toch best bij een lekker stukje rood vlees.

 

Op beurzen en proeverijen maken beide Rosso’s regelmatig indruk door de mooie toegankelijkheid voor een groot publiek en de zeer redelijke prijs die daar tegenover staat. Ik heb me hier natuurlijk geconcentreerd op de wijnen die in ons gamma zitten maar ook heel mooie Rosso’s zijn die van Fattoria Colleallodole,  Cantina Colle Mora,  Benincasa, Cantina Colle Ciocco en Perticaia. Deze lijst is natuurlijk verre van volledig en gekleurd door mijn eigen mening en ervaring.

 

Op dit moment kunt U bij ons zowel van Adanti als van Scacciadiavoli de jaargang 2010 kopen. De 2011 van Scacciadiavoli is ook al beschikbaar terwijl deze van Adanti ongeveer ten tijde van dit schrijven wordt gebotteld. Van Adanti hebben we ook nog een Rosso Riserva in het gamma van 2009 die de finale haalde bij Gambero Rosso – 2 rode glazen. De samenstelling van deze wijn is 70% Sangiovese, 15% Sagrantino en 15% Merlot. Hier wordt een precieze selectie van de Sangiovese druiven gemaakt en de wijn rijpt over 30 maanden in eiken vaten. Het is een zeer gestructureerde wijn. In de neus nemen we rijp fruit en kruiden waar die we ook in de mond verder proeven. Het hoge alcoholgehalte (15%) is goed geïntegreerd en stoort niet.

 

Voor mij zijn de Rosso’s van Montefalco essentieel in mijn kelder – dat wil zeggen: ook in mijn privékelder. Het is gewoon een heel lekkere wijn voor een heel redelijke prijs. Bovendien bewaart hij nog goed ook.  Een echte aanrader!

Reacties

  1. Hans Couwenbergh Hans Couwenbergh

    U kan deze wijnen bij ons bekomen. Ik heb wat info via mail verstuurd. Bedankt voor Uw reactie!

  2. Germain de vlaminck Germain de vlaminck

    We zijn in vakantie in umbrie bezochten mon tefalco en wij zochten waar je deze lekkere wijn in België konden kopen

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Twitter

Facebook