BILACCIO IGP
100% Sangiovese. 16 tot 20 maanden rijping op hout. Ten minste 6 maanden rijping op fles vóór de introductie. Rond 7000 flessen gemaakt.
Zodra onze Sangiovese gedurende minstens 14 maanden gerijpt is, wordt een eerste selectie gemaakt van wijn die uitsluitend gemaakt wordt van druiven verbouwd bij Borghetto. De uiteindelijk geselecteerde Sangiovese wordt Bilaccio en komt uit alle hoeken van het landgoed, sommige wijngaarden dragen meer bij dan anderen, maar allen komen samen om een wijn te vormen die werkelijk Borghetto's wijngaarden en terroir weerspiegelt , alsook Borghetto's manier van wijnmaken en zijn mensen.
Eigen notitie: De Bilaccio had eigenlijk ook een top-Chianti kunnen zijn. Het begon al met de fles. Vroeger waren er niet echt regels voor de vorm van de flessen voor Chianti, en Antonio Cavallini koos om een "bourgogne" type te gebruiken. Later werd voor Chianti meer de bordeaux vorm naar voren geschoven als standaard. Maar ook in de eigenheid van het maken van de wijn biedt de IGT/IGP typering meer vrijheid. Dus hier is meer gehouden aan de eigen manier van Sangiovese interpreteren dan aan de regeltjes voor de Chanti, met als resultaat in mijn ogen een topwijn.
Kan nu gedronken worden maar bewaart gemakkelijk nog 10 jaar. Het is aangeraden de fles een uur voor het drinken al te openen, om ten volle van de neus en de smaak te kunnen genieten.