Schuimwijn
Cava is uit, Prosecco is in. Inderdaad blijkt Prosecco enorm aan belangstelling te winnen. Op de Belgische en Nederlandse markt is dit het snelst groeiende segment in wijnconsumptie. Waar Prosecco vroeger voornamelijk bekend stond als een nogal zoete schuimwijn wordt er nu in Veneto hard aan de weg getimmerd om hier een mooi en gevarieerd aanbod op de markt te brengen. Prosecco heeft natuurlijk wel altijd een fruitige en frisse smaak maar leent zich daarom ook uitstekend als zomerse terrasjesdrank. De "high end" Prosecco's kunnen gerust de competitie met andere prestigieuze schuimwijnen aan. Voor de best "Prosecco ervaring" kies een "Extra Dry" in plaats van een "Brut". Deze representeert veel beter de traditionele prosecco smaak. In de streek worden ook rosé/rosato schuimwijnen gemaakt maar die mochten tot nu niet de naam "prosecco" dragen; vanaf volgend jaar komt daar verandering in en mag er 15% Pinot Noir toegevoegd worden om een rosé te maken die in de Prosecco appellante valt.
Voor wie het toch liever klassiek (lees zoals met champagne) heeft biedt de Italiaanse markt een enorme rijkdom en verscheidenheid aan schuimwijnen gemaakt volgende de "metodo classico", dus zoals Champagne. Meest bekend is de Franciacorta maar er zijn legio andere mooie voorbeelden zoals de metodo classico van Fontanassa op basis van de Cortese druif. De huidige Millésime is 2010 met liefst 36 maanden "sur latte". Een complexe schuimwijn waar je laag na laag de smaken ontdekt. Topwijn! Klassieker maar zeker te vergelijken met een betere Champagne is de Metodo Classico op basis van Pinot Noir en Nebbiolo van Attilio Ghisolfi. Super en top verhouding prijs/kwaliteit.
De « Grands Crus » van Aÿ en Chouilly werden geselecteerd voor deze blend, die in gelijke mate samengesteld is met Pinot Noir en Chardonnay.
Ook de prosecco wereld gaat meer en meer naar "brut", en recent komt daar ook de officiële rosé bij, eindelijk toegelaten in de Prosecco DOC
Prosecco zoals die hoort te zijn, droog en fruitig.
Een exceptionele metodo classico op basis van de cortese druif, 30 maanden op de gisten gerijpt. Volop aroma's van vers gebakken brood. Eerder een maaltijdwijn of met cake dan als apero.